Ettermøte med Frode Berg.

Ettermøte med Frode Berg. (ved Jan Erik Egge Hansen, losje Merlins-Stjerne)

Den pensjonerte grenseinspektøren ble arrestert i Moskva i desember 2017, mistenkt for spionasje. Etter 711 dager i Lefortovo-fengselet i Moskva ble han sluppet fri. Onsdag 22. januar 2020 delte han opplevelsen med brødrene i Losje Merlins-Stjerne.

Edel Erk Reidulf Fonn tjenestegjorde ved Garnisonen i Sør-Varanger sammen med Frode Berg, da de var unge fenriker for 40 år siden. Gammelt kjennskap gjorde at Berg takket ja til å fortelle om opplevelsen i Lefortovo-fengselet på ettermøte i Losje Merlins-Stjerne. I Parkveien 47b ble det et hyggelig gjensyn etter 40 år for begge, nå som pensjonerte majorer.  Medieveteranen Sølve Stang var med for å bistå Berg.

Brødrene fikk beretningen om tiden før arrestasjonen, rettssaken, oppholdet i fengselet og tiden etterpå.

Frode Berg ble dømt til 14 års fengsel under strengt regime 16. april 2019. I nesten to år satt 62-åringen innesperret i en ni kvadratmeter stor celle i høysikkerhetsfengselet. Han hadde i tur og orden selskap i tomannscellen av en narkotikalanger, en passforfalsker og en militant islamist, som satt fengslet for drap på visestatsministeren i republikken han kom fra. Berg ble godt kjent med sine medfanger. Dagene og nettene var lange med 23 timer i cella og kun en time i luftegården. Lyset sto på 24 timer i døgnet, og det ble aldri mørkt. Søvngjennomsnittet var på fire timer om natten. Han ble tynnslitt psykisk, og dessuten fullstendig feilernært.

Frode Berg førte dagbok hele tiden. Hvor lenge blir han der, får han noensinne se sine kjære

igjen? Den første julen var han i sjokk, den andre fortrengte han. Han følte seg ført bak lyset av etterretningstjenesten i Norge, som rekrutterte ham til å overlevere konvolutter med penger og informasjon, og lovet seg selv at de skulle få ta ansvar.

Saken er pinlig for etterretningstjenesten, og for Norge. 23. januar 2020 kom nyheten om at Frode Berg fikk 4,3 millioner som kompensasjon fra staten for det han måtte utholde mens han var fengslet i Russland.

Orienteringen fra Frode Berg skapte stor interesse, hvor han svarte på mange spørsmål, også kritiske.

NRK-journalist og forfatter Morten Jentoft dekket saken for NRK mens Berg satt fengslet. Nå

skriver han bok i samarbeid med Berg. Den skal etter planen utkomme på Gyldendal forlag i løpet av høsten. Det er allerede utkommet to bøker om ham, «En god nordmann», skrevet av hans nære venn Trine Hamran, og «En uvanlig spion» av Øystein Bogen.

 Det kan også nevnes at Frode Berg er godt kjent med losjearbeid. Han har vært med i Odd Fellow-ordenen i flere år hvor han også har vært overmester (leder) i Kirkenes.

Edel Erk Reidulf Fonn har for øvrig skaffet flere gode foredragsholdere til etterlosjen. Blant annet den folkekjære NRK-meteorologen Kristen Gislefoss som snakket om ekstremvær, beredskapsansvarlig fra Sjømannskirken om kirkens beredskapsoppgaver, Natteravnene om hva de gjør for samfunnet og Innsatsleder Thor Langli fra Oslo politidistrikt som snakket om sine opplevelser 22. juli 2011.

Brødrene venter spent på neste foredrag. Det kan bli vanskelig å toppe dette.


Frode Berg holdt et interessant foredrag for brødrene i Losje Merlins-Stjerne. Her sammen med medieveteranen Sølve Stang.
(Foto: Terje Linde, losje Pythagoras)

Frode Berg  sammen med Edel Erk Reidulf Fonn. 
(Foto: Terje Linde, losje Pythagoras))